Cum poţi să-ţi echivalezi diploma de studii obţinută în străinătate

Având în vedere scrisoarea deschisă adresată de Universitatea din Bucureşti în legătură cu procedurile aplicate de Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor (CNRED) pentru echivalarea diplomelor de studii obţinute în străinătate, instituţia a transmis o serie de precizări pe această temă.
Marius Neagu
08 apr. 2016, 10:46
Cum poţi să-ţi echivalezi diploma de studii obţinută în străinătate

Facilitarea mobilităţii academice şi profesionale reprezintă un deziderat în spaţiul european al învăţământului superior, urmărit la nivel naţional atât de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, cât şi de instituţiile de învăţământ superior. Declaraţia de la Bologna – cu titlu de recomandare şi fără valoarea juridică a unei norme obligatorii la nivel european – nu prevede „echivalenţa diplomelor emise în statele UE şi SEE”, însă CNRED aplică încă din anul 2008 procedura recunoaşterii automate a diplomelor obţinute în UE şi SEE.

După cum se cunoaşte, procedurile de recunoaştere a diplomelor obţinute în străinătate sunt într-o permanentă actualizare, prin raportare la legislaţia naţională şi bunele practici şi recomandări internaţionale.
Fiecare solicitare pentru recunoaşterea diplomelor obţinute în străinătate este depusă direct la registratura ministerului sau transmisă prin poştă, în ambele cazuri fiind înregistrată cu număr unic.

În ceea ce priveşte necesitatea autentificării actelor de studii şi a furnizării de traduceri legalizate în procedura de recunoaştere, precizăm că aceste cerinţe sunt conforme atât cu normele internaţionale, cât şi cu cele naţionale. Autentificarea actelor de studii, prevăzută în Convenţia de la Haga, „garantează recunoaşterea oficială prin lege” şi evită, în consecinţă, circulaţia şi uzul unor acte de studii falsificate. Traducerile legalizate pot fi efectuate în ţară sau străinătate, la orice furnizor autorizat de astfel de servicii.

CNRED aplică termenul general de soluţionare a unei solicitări de maximum 30 de zile, în practică acest termen fiind redus considerabil. Termenul de 90 de zile este generat de faptul că diplomele de doctor din state non-membre UE sau, în anumite cazuri, din state membre UE sunt recunoscute de către CNRED în urma evaluării efectuate de specialişti din mediul universitar, în comisiile de specialitate din cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Evaluarea CNATDCU provoacă întârzieri în soluţionarea solicitărilor de recunoaştere, având în vedere ritmul de întrunire a comisiilor la intervale neregulate de timp, precum şi aplicarea unor cerinţe şi proceduri diferite faţă de cele aplicate de CNRED în procedura de recunoaştere automată.

Cu privire la întârzierile în procesul de înscriere la studii a cetăţenilor UE şi SEE, acestea sunt cauzate şi de modul de gestionare şi respectare de către universităţi a unui calendar adecvat în aplicarea procedurilor de selecţie/admitere şi înscriere. Gestionarea defectuoasă a acestui calendar determină, de cele mai multe ori, percepţia eronată că CNRED „blochează accesul la înscrierea la studii sau concursuri”.

În concluzie, analizând inadvertenţele constatate în procesul de înscriere la studii a studenţilor europeni şi în respectarea normelor privind parcursul universitar şi completarea actelor de studii corespunzătoare, cu impact negativ la nivel naţional şi internaţional, Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor consideră că recunoaşterea actelor de studii trebuie să fie realizată în continuare de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, în baza atribuţiilor proprii.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce s-a ales de românul care a câștigat 10 milioane de euro la Loto 6/49. Ce face acum, nici nu zici că e milionar
Capital.ro
România a pierdut un mare actor. A fost cel mai iubit. Nu are egal. Rămâne veșnic în amintirea românilor
Playtech.ro
Când ești obligat să plătești fondul de rulment și când nu. Ce spune legea
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cum elimini petele de ulei de pe haine fără chimicale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
Ireal ce a găsit Piedone într-un faimos bar din Constanța. Când a văzut asta, șeful ANCP a închis localul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. A murit unul dintre cei mai buni actori ai țării. Nu s-a mai putut face nimic pentru el
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Cardinalii de la Vatican au început cea de-a 9-a reuniune pregătitoare conclavului. Semnalele de fum de deasupra Capelei Sixtine sunt gata
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile